Протетика

Фасети, коронки и протези

Увреждането или липсата на зъб(и) води до загуба на естетична и биологична функционалност и до други последствия като лицева асиметрия и нарушено самочувствие.

Разрешаването на тези проблеми се осъществява чрез протезиране, т.е. заместване на липсващите или силно разрушени зъби с изкуствени такива. Протетиката се занимава с възстановяване на дефекти на зъбната коронка, загуба на един или повече зъби, патологично изтриване на зъбите (зъбна абразия). Протетичното лечение на вашите зъби изисква индивидуален подход и предварителен план на лечение. В зависимост от това дали протезната конструкция може да се сваля или не, съществуват неснемаемо и снемаемо протезиране

При липсата на задни кътни зъби и по-големи дефекти, може да бъдат изработени различни видове подвижни протези, които се отличават по начините на задържане към зъбите, ограничаващи дефекта.

Керамични и циркониеви коронки

Металокерамичната коронка е изградена от метална основа и повърхностен слой от керамика. Металът осигурява здравината на коронката, а керамиката – нейната естетика. Металокерамичните коронки са оптимално решение, когато е необходима висока естетика на ниска цена. 

Изцяло керамичните и циркониевите корони и мостове от своя страна, са най-високо естетичните неснемаеми протезни конструкции, които се изработват в естетичната дентална медицина. Те са практически визуално неразличими от естествените зъби и това се дължи на факта, че керамиката, когато не е подплатена от метал, пречупва светлината подобно на естествените зъби, а циркония е бял метал със същия ефект. Друго голямо предимство е, че изцяло керамичните и циркониевите корони не предизвикват алергии.

Порцеланови и композитни фасети

Изработването на фасети е строго козметична процедура, която има само естетичен, но не и реален функционален ефект. Фасетите се използват за корекции на минимални дефекти на зъбите, засягащи техният цвят, тяхната форма, размествания на зъбите. Друго приложение на фасетите е затваряне на диастема (разстояние между двата предни зъба).

Фасети е прието да се изработват единствено на шестте предни горни зъба и на шестте долни предни зъба.
Фасетите в най-основният си вид представляват люспа с дебелина 0.3 – 0.7 мм която се залепя по вестибуларната (видимата) страна на зъба, която предварително е изпилена и подготвена по подходящ начин. Така залепената фасета коригира цвета, формата и донякъде положението на зъба.

В зависимост от материала, от който са направени фасетите, те биват три основни вида – композитни, керамични (порцеланови) и циркониеви.


Къде да ни намерите

Намираме се в сърцето на Пловдив зад Стария град

ул. Мортагон 5

Tел : +359 896378484