Кариесология

Лечение на кариес

Зъбният кариес е едно от най-разпространените заболявания на твърдите зъбни тъкани. Кариесът е и социално заболяване, обхваща икономически развитите страни поради употребата на по-голямо количество въглехидратна и полуфабрикатна (фабрично преработена) храна. При такава култура на хранене няма нужда от дълги дъвкателни цикли, за да бъде смляна храната, при което не се отделя достатъчно слюнка, която е един от естествените средства на организма за самопочистване.

Кариесът е едно от най-често срещаните заболявания в устната кухина и поради тази причина възможностите за неговото лечение в днешни дни са напълно усъвършенствани. Методите за лечение на зъбния кариес зависят от дълбочината на кариозния процес. Съществуват три стадия на зъбен кариес в зависимост от дълбочината на лезията:

  • кариес само в емайла (повърхностен кариес)
  • кариес, който обхваща  емайла и дентина (среден кариес)
  • хиперемия на пулпата (дълбок кариес)

Причини за появата на кариес.

Като причина (етиология) за появата на зъбен кариес се счита съвкупността от няколко рискови фактора. Такива фактори са: наличието на зъбна плака, повишената киселинност в устната кухина, наличието на определена микрофлора в устата, състояние на слюнката и други.

Зъбната плака е първопричината, от която тръгват повечето заболявания в устата, като кариес и заболявания на лигавицата на венците.

Микроорганизмите в устната кухина, които използват за храна главно въглехидрати, полепват по зъбната плака и я използват в метаболизма си.

 Хигиенните навици също са от решаващо значение за появата на кариес.

При продължително задържане на зъбната плака, тя се превъръща в зъбен камък.

Какво е лечението?

Първият етап е изборване или премахване на размекнатия от кариеса слой зъбни тъкани. Могат да се използват ротационни инструменти или лазер за изпаряване на твърди зъбни тъкани. Желателно е да се работи под анестезия (упойка).

Следващият етап е промиване с дезинфекционни средства и поставяне на обтурация или така наречената пломба.

Обтурацията възстановява липсващите зъбни тъкани. Тя може да е от различни материали в зависимост от избора на лекуващия зъболекар и желанието на пациента. Като материали се използват най-често фотокомпозитните и гласйономерните цименти. В наши дни се използват висококачествени копмозити за естетични реставрации на зъбната тъкан.

Въпреки всичко изборът каква ще бъде пломбата и начинът на лечението си остава съвместно решение между доброто обяснение на лекуващия стоматолог и желанието на пациента.


Къде да ни намерите

Намираме се в сърцето на Пловдив зад Стария град

ул. Мортагон 5

Tел : +359 896378484