Ендодонтия

Кореново лечение

Ендодонтията е специалност в денталната медицина, която се занимава със зъбната пулпа и тъканите около кореновия канал на зъба. Кореновото лечение е третиране на зъбната пулпа, когато последната е възпалена, инфектирана или умъртвена. Зъбната пулпа е мека тъкан, която се състои от нерв, кръвоносни съдове и съединителна  тъкан. 

Ендодонтията /кореновото лечение/ е ценна дентална процедура, целяща да лекува и запази зъби, които са с тежко инфектирани коренови канали. Пулпата е живата част от зъба, която стига до корена и съдържа различни тъкани и нервни окончания. Когато е възпалена, това може да доведе до силна болка, подуване и дори пълна загуба на зъба, ако той не бъде своевременно лекуван. Чрез кореново лечение се цели премахване на тази увредена част на зъба. В някои случаи може да се наложи прием на антибиотици, за да се предотврати по-нататъшно разпространение на инфекцията. 

Много пациенти свързват кореновото лечение с болка и дискомфорт, но локалната анестезия (местна упойка) и развитието на модерната стоматология направиха кореновото лечение изключително поносима процедура, не по-различна от поставянето на стандартна пломба. Обработката на кореновите канали с ендодонтски мотор значително скъсява времето, необходимо за тази манипулация.

Пулпит

Ако кариесът не се открие на време възпалението достига до пулпата (съдовете и нервите) и се развива пулпит. Пулпитът протича с много силни болки, които се засилват от студени храни и напитки. Често пъти болката се появява през нощта и събужда пациента. Друг път се появява през деня и се засилва нощно време .

Лечението протича в няколко етапа. Първо зъбът се умъртвява и нервите се вадят, след това каналите се почистват и разширяват. Следва запълване на каналите с лечебна паста и накрая зъбът се пломбира. Ако пломбта е голяма е препоръчително зъбът да се обвие в корона . Превенцията на пулпита се състои в ранното откриване и лечение на зъбен кариес.

Периодонтит

Ако пулпитът не се лекува се развива периодонтит (гангрена). Зъбът е силно болезнен на допир и натиск. Усеща се като по-висок от другите зъби. Студеното обикновено успокоява болката, а топлото я засилва. Около зъба започва да се натрупва гной, получава се абсцес. Пациентът се подува. Периодонтит може да се развие и при лекувани зъби. Когато пломбата падне или се развие нов кариес на зъба- каналите се инфектират наново.

Периодонтитът може да протече хронично. Болките са слаби, като периодично се засилват и изчезват. Независимо от това лечението трябва да се проведе незабавно. Понякога болка няма, но измененията се виждаът на рентгенова снимка.


Къде да ни намерите

Намираме се в сърцето на Пловдив зад Стария град

ул. Мортагон 5

Tел : +359 896378484