Имплантология

Видове системи за зъбни импланти

Зъбните импланти са създадени, за да заместят корена на липсващия зъб (или група зъби), върху които впоследствие се поставят „новите зъби“ – неснемаема протезна конструкция — единични коронки, блок корони или снемаема плакова О-ринг или телескоп „надимплантна протеза“ – оувърденчър.

На пазара има множество марки зъбни импланти. Основно те се делят на 3 класа – висок, среден и нисък. Високият клас импланти е представен от трите най-добри имплантологични системи в света – Zimmer  (Америка), Nobel Biocare (Швейцария ) и Strаumann (Германия). Освен тях има и множество други фирми като Anyridge на Mega GenDentsply Sirona, Bio Horizons, Alpha bio, Bicon, Dentium и др., които попадат в средния клас имплантологични системи.  Съществуват и ниски класове  зъбни имплантни системи (базални импланти),  но ние не ги прилагаме  в нашата практика.  В нашата практика  използваме високия клас имплантиологични системи  Zimmer и Strаumann и средния клас – Anyridge на Mega Gen. 

Планиране и избор на имплант

Съвременното имплантологично лечение е изключително прецизна и предвидима процедура. При протетично водената имплантология правилната позиция на зъбния имплант в костта е от изключителна важност за успеха на лечението. Затова винаги преди поставянето на имплант е необходимо да се направи 3D – CBCT (конично лъчева томография), която позволява да видим челюстната кост и всички нейни структури като 3D образ. В днешно време поставянето на зъбни импланти без 3D изследване е проява на изключителна смелост, граничеща с безрасъдство. С помощта на съвременните софтуери за дигитално планиране ние разполагаме със специални библиотеки с дигитални образи на имплантите в реален размер, които ние можем да поставим виртуално в образа от 3D скенера и така да намерим най-благоприятната позиция за импланта.
С помощта на 3D принтер можем да изпринтираме индивидуален хирургичен водач, който да използваме по време на операцията.
Компютърно водената имплантология прави лечението с импланти много по-сигурно и предвидимо.

Протезиране върху импланти

Главната цел на протезирането върху зъбни импланти е да създаде идеална зъбна оклузия т.е. създаването на стабилна, двустранно балансирана оклузия в хармония с дъвкателните мускули и долночелюстни стави.

Втората цел на протезирането е да доведе до максимално задоволителна естетика, чрез която пациентът връща самочувствието си и красивата усмивка.

Протезирането върху импланти бива ранно и късно, в зависимост от това дали имплантатите се натоварват в момента на имплантирането или в по-късен етап. При имедиатните импланти изработената конструкция се циментира след 6-ия ден, докато при конвенционалното протезиране с класически импланти това става едва след 6-ия месец (след периода на остеоинтеграция).

Вариантите за протезирне са два – снемаеми /протези/ и неснемаеми /коронки или мостове/.


Къде да ни намерите

Намираме се в сърцето на Пловдив зад Стария град

ул. Мортагон 5

Tел : +359 896378484