Какво трябва да знаем за мъдреците?

Какво трябва да знаем за мъдреците

Какво трябва да знаем за мъдреците?

Мъдреците са едни от най-проблемните зъби и въпросът дали да се запазят е спорен и до днес . Зъбните мъдреци са четири на брой кътни зъби, които поникват през пубертета и се намират в най-задната част на челюстта. Процесът на поникване на мъдреците е различен при всеки човек и често се случва да се появят проблеми.

Доста често пробиването на мъдреца да е придружено със силни болки, възпаление на венеца, образуване на торбички, в които да се задържат хранителни остатъци и т. н. Не са изолирани случаите, в които пробиването на мъдреците е затруднено от липса на място в устата и тогава кътния зъб може да се вгради в самата кост, да израсне на криво и това да причини големи проблеми. Опасно е и когато мъдреца изобщо не пробива. Това може да причини проблеми като невралгия, образуване на кисти, разрушаване на здравината на останалите зъби и други.

Разтеж на мъдреците

Денталните специалисти се разделят на две относно мнението си за мъдреците. Според една част от зъболекарите мъдреците трябва да се извадят още щом пробият и израснат, за да не създават проблеми. Според друга част от специалистите обаче принудителното и прибързаното вадене на мъдрец не е добро решение.

И в двете мнения има и положителни и отрицателни страни. В подкрепа на първото мнение можем да кажем, че всъщност ние, съвременните хора нямаме нужда от мъдреци. Начинът ни на хранене е различен и не ни се налага да използваме мъдреците. Освен това тези кътни зъби са наистина много своенравни и проблемите, свързани с тях са големи. От друга страна обаче, мъдреците могат да бъдат от полза, ако имаме нужда от поставяне на протеза или мост след време.

 

Кое според нас е най-доброто решение?

В момента, в който започне да расте мъдрец е добре да се направи рентгенова снимка, за да се установи как расте зъба и правилно ли пробива. Ако не расте правилно е добре да се извади веднага след пълното му пробиване, за да не създава проблеми, но ако всичко е наред, тогава може да се остави.

Важно! Ако се налага отстраняване на мъдреца, е добре да се извърши веднага след пробиването, тъй като тогава костта около зъба не е толкова плътна и ваденето е бързо и безболезнено.

Share:

Вашият коментар