Какво е Пародонтоза?

Какво е Пародонтоза?

Какво е Пародонтоза? Пародонтозата е хронично заболяване на тъканите, заобикалящи зъбите (периодонциума), което се предизвиква от микробната флора на устната кухина. Заболяването обикновено трае дълго, а протичането му преминава през много фази и ако не бъде лекувано, най-често довежда до загуба на един или повече зъби. Причините за възникване на заболяването могат да бъдат разнородни, тъй като париодонциумът е изложен на множество външни влияния, но най-често заболяването възниква поради лоша орална хигиена или наследствена обремененост.

Какво е Пародонтоза?
Стадии на парадонтит

Пародонтозата възниква като следствие на гингивита (възпаление на венците). Периодонциума, от своя страна се инфектира по съседство, защото е бил „раздразнен” от бактерии и химикалите, които те произвеждат в устната кухина. В процеса на възпаление колагеновите влакна,изграждащи периодонциума се разхлабват и стапят. По този начин се намалява статиката на зъбите в челюстните кости. Неправилното подреждане на зъбите, нелекуваните кариеси, старите протези и най-вече лошата орална хигиена предизвикват, задълбочават заболяването и възпрепятстват неговото лекуване. Други фактори като стрес, отслабена имунна система, тютюнопушене и честа употреба на алкохол също могат да повлияят за задълбочаване на заболяването.

Следвия на пародонтит

По време на първата фаза от протичането на заболяването се наблюдава венечно възпаление. То е съпроводено от промяна в цвета на венеца от бледорозов до червено-лилав, кървене по време на миене на зъбите, сърбеж и болка. Болестта постепенно прогресира до по-дълбоките структури, венците започват да се отдръпват от зъбите и постепенно се образуват пародонтални джобове, които задържат още повече плака и бактерии и ускоряват задълбочаването на пародонтозата. В напреднал стадии, поради значителната загуба на периодонтални връзки, започва да се наблюдава подвижност на зъбите.Последната фаза на заболяването е свързана с пълното разрушаване на периодонциума (зъбодържащият апарат) и загубата на зъби.

Видимите и осезаеми симптоми на пародонтозата са: възпалени кървящи венци, лош дъх и усещане за лош вкус в устата.

Стадии на пародонтит

Лечението на пародонтазата е комплексно, изисква премахване на предизвикващите заболяването фактори и зависи от това доколко е напреднало. Ако пародонтазата е все още в начална фаза, лечението се състои от извършване на Клинична Орална Хигиена (КОХ), съпътствано от дезинфекция с помощта на препарати, съдържащи хлорхексидин. Най-важното, което пациентът трябва да разбере, докато заболяването е все още в начална фаза е, че повлияването и стопирането му зависят колкото от усилията на лекаря по дентална медицина, толкова и от собствените му усилия за подобряване на оралната хигиена. Пациентът трябва да се отнесе отговорно към препоръките на зъболекаря и да спазва стриктно всички предписания. В повечето случаи, освен редовно и правилно миене на зъбите, зъболекарите предписват и използването на вода за уста, конец за зъби и интердентални четки за зъби. Ако заболяването е в по-напреднала фаза може да бъде необходимо назначаването на антибиотична терапия и противовъзпалителни лекарства. При по-тежки случаи се налага провеждането на пародонтална хирургия. Шинирането на групи зъби с цел намаляването на тяхната подвижност също може да бъде включено като част от лечението на пародонтозата. Когато заболяването е достигнало своята най-напреднала фаза и налице са подвижни или липсващи зъби, се налага поставянето на импланти или протези.

На базата на клиничната и рентгеновата диагностика, лекарят по дентална медицина определя датата на следващото посещение за КОХ. Спрямо фазата и агресивността на заболяването, могат да бъдат назначени от 2-4 такива посещения годишно.

Пациентите трябва да са наясно, че най-добрата „застраховка” срещу парадонтозно заболяване е добрата орална хигиена и честите профилактични посещения при зъболекар поне два пъти в годината.

Запиши час за зъболекар в Пловдив сега!

Направи запитване или се Обади се на телефон 0896 37 84 84 и запиши час