Какво е Кореново Лечение?

Какво е Кореново Лечение?

Всеки един зъб е съставен от покриващ короната емайл, твърд слой дентин и мека тъкан, наречена пулпа. Пулпата заема кухина в сърцевината на зъба. Тя има две основни части – коронарна (в короната на зъба) и коренова (изпълваща каналите в корените на зъба). Пулпата е съставена от кръвоносни съдове, нерви и съединителна тъкан. Тя отговаря за подхранването и изграждането на зъба и зъбния корен по време на неговото развитие. При израстналия зъб пулпата има основно сетивна и подхранваща функция. При загуба на пулпата тези функции се поемат от обграждащите зъба тъкани.

Заради дълбоки кариеси, увредени зъбни корони, пукнатини или дори фрактури на зъбния корен, пулпата може да бъде инфектирана или възпалена. Възпалената пулпа се подува и създава напрежение във вътрешността на зъба, което пациентът усеща като болка. Много често възпалената пулпа предизвиква силна пулсираща болка, която тръгва от зъба и се разпростира до слепоочието или областта на ухото. В някои от случаите, когато пулпата е силно инфектирана, тя практически умира. Когато това се случи, болката в зъба може и да отшуми първоначално, но после да се завърне, разпростирайки се в околозъбните тъкани. Ако пулпното възпаление не бъде отстранено, то може да се разпространи и да предизвика гнойно възпаление на околните тъкани. Затова, при инфектирана и възпалена пулпа се налага извършването на кореново (ендодонтско) лечение.

Какво е Кореново Лечение? - Зъболекар в Пловдив
Какво е Кореново Лечение? - Зъболекар Пловдив

Ендодонтско лечение представлява отстраняване на пулпата и запълване на заеманата от нея кухина в зъба с пластичен материал. Процедурата е безболезнена. Манипулацията започва с обезболяване на зоната на зъба посредством местна упойка. Чрез отнемане на твърди зъбни тъкани се осигурява достъп до пулпата, откъм дъвкателната повърхност на зъба. След това пулпата и нервите, които я изграждат,се отстраняват. Зъбът не може да усеща никаква болка, така че противно на разпространеното схващане, кореновото лечение не предизвиква болки, а ги премахва. Следващата стъпка от ендодонтското лечение е почистването на зъбните канали и дезинфекцирането им с антисептични препарати, което е последвано от оформянето им в правилна форма, която да осигури тяхното запълване и херметизиране. Веднъж оформени, кореновите канали се запълват с канало-пълнежни средства. Правилното запечатване на каналите е най-важната и съществена част от ендодонтското лечение, защото това ги предпазва от ново бактериално заразяване. За да се подпомогне лечението на бактериалната инфекция и отстраняването на възпалението, след извършването на ендодонтската процедура понякога се налага предписването на антибиотици.  След запълването на кореновите канали се възтановява целостта на зъба посредством обтурация (пломба). В някои случаи когато разрушението на зъба е по-голямо, след приключване на лечението се налага изработването на нова корона, която да замени загубената и да гарантира пълното запечатване на зъба.

Няколко дни до седмица след кореновото лечение, е нормално пациентът да усеща минимален дискомфорт, изразяващ се в слаба болка, която обаче лесно може да бъде елиминирана с болкоуспокояващи (аспирин, парацетамол, ибупрофен или аулин).

Запиши час за зъболекар в Пловдив сега!

Направи запитване или се Обади се на телефон 0896 37 84 84 и запиши час

Защо е необходимо кореново лечение?

Има много причини, които могат да доведат до увреждане на зъбната пулпа или зъбния нерв. Тук са изброени най-често срещаните причини, които налагат кореново лечение.

Болка в зъба

Болката е най-честия симптом, който показва необходимост от кореново лечение. Болката, която идва от зъб, на който трябва да се проведе кореново лечение е много специфична. Ако зъбът е жив, той е много чувствителен на топло или студено като чувствителността се запазва и при отстраняване на източника на топло или студено. Може да се появи внезапна болка през нощта, а понякога и когато пациентът дори не използва зъба при хранене или пиене. Ако зъбът е умъртвен и има възпаление пациентът усеща болка при натиск върху зъба.

Периодонтит на зъб

В случай на периодонтит е необходимо да се проведе кореново лечение. Периодонтит се получава, когато зъбната пулпа умира и се образува гноен джоб около корена на зъба. Гнойта се събира в зоната на умъртвената тъкан на нерва, която е инфектирана от бактерии. Понякога при периодонтит образува подутина, която изглежда като пъпка от външната страна на венеца. Пациентът може да забележи и изтичане на гной от подутината или да усети лош вкус в устата си.

Нелекуваният периодонтит на зъб води до увеличаването му и инфектиране на костта около зъбния корен. Инфекцията може да се разпространи върху заобикалящата кост и тъкан и да прерастне в абсцес от зъбен произход. Смъртните случаи в резултат на зъбен абсцес са редки. Макар че антибиотиците могат да ограничат разпространението на инфекцията единственият начин да се премахне инфекцията е да се проведе кореново лечение и изчистване на мъртвата тъкан и бактерии от вътрешността на зъбната кухина и зъбните канали.

Дълбок кариес

Ако зъбният кариес се разрасне и достигне до зъбната пулпа, последната се инфектира с бактерии. Когато това се случи зъбната пулпа се възпалява и става болезнена или се самоумъртвява . Понякога това става безболезнено, но единственият начин, по който зъболекарят може да излекува зъбът е като проведе кореново лечение и отстрани и засегнатите зъбни нерви.

Травма на зъб

Ако един зъб бъде ударен силно то нервът може да се прекъсне в края на зъбния канал и в резултат на това да се самоумъртви. Това може да се случи веднага след травматичен инцидент или след  години в резултат на стара травма.

Фрактура или счупване на зъб

Кореново лечение на фрактуриран зъб може да се наложи, когато фрактурата е дълбока и достигне до зъбната пулпа. Ако зъбът е счупен така, че няма останала достатъчно зъбна структура около линията на венеца за да се постави коронка или друг вид възстановяване на зъба то може да е необходимо кореново лечение и поставяне на щифт в зъбния канал, който да помогне на зъба да се реализира естетично възстановяване.

Множество третирания на зъб

Многократното третиране на зъба може да доведе до напрежение в него. Понякога многократните почиствания на зъба със зъболекарска машина може да причини инфекция на зъбната пулпа. В тези случаи е необходима преценка на стоматолог дали възпалението е възстановимо или не.

В миналото при подобни ситуации единственото лечение е било екстракция на зъба. Провеждането на кореново лечение на зъб е изключително ценна възможност на съвременната дентална медицина, която позволява да се съхранят зъбите и да се използват ефективно дълги години. След излекуването  на зъба, последният не се нуждае от зъбната пулпа за да функционира нормално. Зъбната пулпа осигурява чувствителност на зъба към студено или топло, но не е необходима на зъба за да запази своята функционалност.